Tüketim toplumunun bireylere dayattığı aceleci yaşam kültürü, zevk aldığımız anların farkındalığını azaltarak koşuşturmacayı tüm hücrelerimize işledi…Peki aynı acelecilik ile uygulanan bir Pilates seansı ne kadar verimli ve güvenli olabilir? Sorunun cevabı da kendisi kadar açık olsa gerek…

Pilates insan bedenine sağladığı  fiziksel faydanın yanı sıra ,  zihin ve ruh sağlığını da olumlu yönde etkiler. Kişi kendisinde 5dk yürüyecek enerjiyi bulamazken başladığı 55dk. süren bir pilates seansı sonrası, yeniden enerjiyle dolar; daha mutlu,dinç ve dingin şekilde gününe devam eder.

Gelin seansınızın verimliliğini üst düzeye taşımak ve sakatlıklardan uzak bir yaşam sürmek için aklımızda tutmamız gereken 6 temel prensibe beraber göz atalım:

  • Merkezleme: Karın, bel ve kalça kaslarının tamamının işbirliğini temsil eden fikirdir. Hareketlerin tamamı bu fikirle doğar.

  • Kontrol: Joseph Pilates, ”İyi postür ancak tüm vücut mekanizmaları kontrol altında tutulduğu zaman başarılı bir şekilde kazanılabilir” der. Hareket serileri mutlaka bir neden-sonuç örgüsüne sahiptir ve tam kontrol altında uygulanmalıdır.

  • Akıcılık: Pilates metodunda hareketler acele etmeden, birbirine bağlı ve devamlı bir akış içerisinde yapıldığında doğrudur.

  • Doğruluk: Teknik detaylar çok önemlidir. Ne hissettiğinin farkında olmak her seansta daha önce kullanılmayan bir kasın nasıl devreye girdiğini anlamak bedeninizi kullanmadaki becerinizi arttırır. ”Dengeli ve düzgün bir sırayla yapılan iyi tasarlanmış bir hareket, saatlerce yapılan gelişigüzel hareketten daha değerlidir.” J.P.

  • Konsantrasyon: Harekete başladığımız ilk andan itibaren odağımızı hangi kasımızın devreye girip hangisinin devre dışı kaldığını anlamaya yöneltmeliyiz.

  • Nefes: Zihin, beden ve ruh birlikteliğinin çimentosudur. Fakat ”Nefes” düşüncesi asla hareketin önüne geçmemelidir. Doğru nefes burundan alınır ve burundan verilir.

Her egzersiz rejiminde geçerli olan yanlış form ve sakatlanma riski arasındaki doğru orantının Pilates için de geçerli olduğunu unutmayalım. Doğru formun ise sadece pratikle kazanılabileceğini aklımızdan çıkarmayalım. Kendinize bir iyilik yapın ve Pilatesi yaşam biçiminizin vazgeçilmez bir parçası haline getirmeye çalışın..)