Kahve ve etken maddesi Kafein’in vücudumuzda nasıl işlendiğini merak ediyorsanız…

Bir fincan kahve alın ve okumaya koyulun:)

  • Beyin: Uyanık ve alarm halinde hissedersiniz. Kafein beyin hücrelerinde bulunan reseptörlere (alıcı) tutunarak uyku artırıcı bir etkisi olan adenosin hormonunun girişini engeller, zihinsel aktivite seviyesini yükseltir. Adenosin aynı zamanda emilimiyle damarların genişlemesini sağlayan bir hormondur. Hücre duvarını aşamayan bu hormonun eksikliği kan basıncında geçici ve zararsız bir artışa sebep olur.

kahve

  • Baş: Kafein birtakım ağrı kesici ilaçların etkisini artırır, etken maddelerinin emilimine katkıda bulunur. Migren atağı vb durumlarda genişleyen damarların tekrar gerilmesine imkan sağlayarak ağrı kesici bir etki yaratır.

  • Sinir Sistemi: ”Kaç veya savaş” hormonu olan adrenalin seviyenizi artıran Kafein, hassasiyeti olan kişilerde kas seyirmesine (jitter) yol açar.

  • Metabolizma: Kafein vücut ısısının artışını engelleyen bir enzimin faaliyetini azaltır. Sonuç olarak artan vücut ısınız yağ yakımında size yardımcı olur.

  • Kaslar: Yapılan bir araştırma koşuya başlamadan önce temel aminoasit ve kafein desteği alan atletlerin almayanlara göre daha az yorgunluk ”hissettiğini” kanıtlamıştır. Burda dikkat çeken bir diğer nokta  yorgunluk hissinin düşük olmasının kişinin daha az yorulduğu anlamına gelmediğidir.

  • Sindirim Sistemi: Kafein bağırsak kasılmalarını ”GI” tetikleyerek ve bağırsaktaki safra asidi miktarını artırarak tuvalete çıkmanıza yardımcı olur.

Yukarıda sıraladığım pozitif etkilerin dozaj ile orantılı olduğunu lütfen göz önünde bulundurun. Sağlıklı doz için herbiri 300ml. geçmemek kaydıyla 2 fincan filtre kahve veya üç fincan Türk Kahvesi günlük limitini geçmemeye özen gösterin…

Afiyet olsun:)