Kötü haber; Günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan elektronik oyuncaklar aslında hiç de masum değiller! İletişim teknolojisinin altın çağında, masabaşı çalışma rutini hemen hemen haftanın her günü ortalama 3-6 saat bilgisayar başında vakit geçirmemizi gerekli kılıyor. Bu zorunluluğun neden olduğu postür bozuklukları  ve omurga rahatsızlıkları yetmezmiş gibi, dikkat dağınıklığından çarpıntıya birçok problem de beraberinde ek olarak geliyor.

  • Göz Kuruluğu: Ekran karşısında göz kırpma sıklığımız %30 azalır. Bu, göz yüzeyinde bulunan koruyucu sıvının daha hızlı buharlaşmasına sebep olarak kuruluk ve batma hissine yol açar. Çözüm: Ekran karşısında geçirdiğiniz her 20dk. süre sonunda, yaklaşık 6mt. uzaklıkta bir cisme odaklanın ve 20 saniye boyunca göz kırpın.
  • Çarpıntı: E-postalarınızı okurken nefes alış-verişiniz düzensizleşir. Uzun süre maruz kalınan parlak ekran ışığı ise uyku çalma konusunda en az kafein kadar etkilidir. Sosyal medya ve e-posta iletileri tüm gününüzü tetikte geçirmenize sebep olur. Ortaya çıkan denklemin sonucunu tahmin etmek pek zor olmasa gerek; kalitesiz uyku ve çarpıntı. Çözüm: Tablet veya telefonunuza ayırdığınız zamanı kısıtlayın. Bunun için her platformda halihazırda bulunan kısıtlayıcı aplikasyonları kullanabilirsiniz.
  • Dikkat Dağınıklığı: Elektronik cihazlarınızın birini alırken diğerini bırakmak beyninizin aşırı miktarda dopamin hormonu salgılayarak işleyişini değiştirmesine neden olur. Bu durum sizi günden güne azalan dikkat süreleri ve odaklanmada güçlük gibi can sıkıcı problemlerle başbaşa bırakır. Çözüm: Çalışırken 1 saat için bile olsa dikkatinizi dağıtan cihazları kapatın.
  • Facebook Fıtığı: Yaklaşık ağırlığı 4,5-5kg. olan bir yetişkinin kafatası, ileti kontrol etmek için her defasında ortalama 7,5cm eğilir. Bu ense kökünde 18kg’lık bir baskı oluşturur. Çözüm: Elektronik cihazlarınıza doğru eğilmek yerine onları görüş hizanıza kaldırın.
  • Mesajcı Dirseği: Bilimsel adı Kübital Tünel Sendromu olan bu durum mesaj yazarken 90 derece açı ile kilitlediğiniz dirseğinizin, sinirlere baskı yapması ile ortaya çıkar, parmaklarda ve dirsekte ciddi ağrılara sebep olur. Çözüm: Günde 3 defa kollarınızı avuç içleriniz yere bakacak şekilde uzatın ve parmaklarınızı kendinize doğru esnetin.